
Kurucusu ve Başkanı olduğum Aruoba Bilim ve Teknoloji Derneği üyelerine vermiş olduğum eğitimlerden biride Tinkercad 3d çizim programıdır. Fikir üretmek, inovatif düşünmek, gelişen teknolojiyi takip etmek, ekonomik, çevre dostu ve sürdürülebilir olmasına özen göstermek, fikrini zihninde 3 boyutlu şekillendirmek, hepsi bir bütünün parçaları. Ancak imalata geçen serüvende prototipleme hikayenin başlangıcı olurken, başta saydığım hayalgücünün son noktasıdır.
Solidworks gibi profesyonel 3d çizim programlarından önce Tinkercad başlangıç için doğru bir adımdır.
Sizlerle birkaç öğrencimin projelerini paylaşmak istedim. 1.5 yıldır yaşadığımız pandemi günlerini fırsata çeviren ve zamanını çok iyi değerlendiren bu minik mucitler çok güzel işlere imza attılar.
Çocuklar bu ülkenin geleceği, onları geleceğe ne kadar donanımlı hazırlarsak Ülkemizin yükselişi de o denli hızlı olacaktır.


TUANA JULİA BAHARAY
TURKUAZ
Ben Tuana Julia Baharay, 13 yaşındayım, 7.sınıf. öğrencisiyim.
Deniz kirliliği; doğrudan veya dolaylı olarak çöp ve atıkların sulara karışmasıyla oluşan çevre kirliliğidir. Su kaynaklarının kirletilmesi ülkemizde de önemli çevre sorunlarından biri haline gelmiştir. Bir günde on dört bin insan sadece bu sebepten hayatını kaybetmektedir. Hayatını kaybeden diğer canlıların sayısı ise insanların yüzlerce katıdır.
Bilim insanları okyanusların büyük ve derin olmasından dolayı kirliliğin zararsız olabileceğini düşünmekteydi. Fakat bu sorun 2. Dünya Savaşı’ndan sonra artarak günümüze kadar gelmiştir.
Ülkemizin kıyılarını atıklardan temizlemek için çalışmalar yapan (PAGEV)’in verilerine göre; okyanuslarda yaklaşık 142 milyon ton atık olduğu ve bu sayıya her yıl on milyon ton daha eklendiği, kirliliğin kaynağında başlıca insan faktörü olduğu belirtilmektedir.
Suların kirliliği tüm canlılar için hayati risk oluşturur. Hatta kuraklık ve çölleşmeye sebep olur.
Bu nedenle ciddi önlemler alınmalı, atık yönetim tesisleri kurulup, sistemleri güçlendirilmelidir. Aksi taktirde kirliliği engellemek mümkün olmayacaktır.
TURKUAZ isimli projemin işleyiş prensibi;
Demir tozunu kullanarak denizdeki yağ tabakasını balçık hale getirip böylece suyun hareketli formundan dolayı daha geniş alanlara yayılımını engelleyip daha kontrollü bir şekilde deniz temizliğinin sağlanması esasına dayanmaktadır.
Genel bölümü fiber malzemeden yapılan hafif ve dayanıklı bir gemi oluşturup solar ve buhar enerjisiyle çalışmasını hedefledim.
Gemiye çekilen çöp ve atıklardan yanıcı olanlar kazan bölümünde yakıt olarak kullanılmakta ve tuzdan arındırılmış deniz suyunun ısıtılmasıyla buhar enerjisi elde edilmektedir. Güneş enerjisi için ise 360 derece hareket edebilen solar paneller kullanılmaktadır.
Geminin ön tarafındaki vinçlerle, açılır kapanır kapaklar sayesinde balçık tabakası birinci paletle temizleme gemisine aktarılmaktadır.
İkinci paletin olduğu düzenekte yağ ve demir tozunun ayrışıp tekrar kullanabilmesi için çözücü borik asit ve filitrelenip tuzundan ayrıştırılmış deniz suyu sıvılaştırılarak fıskiye sistemi ile balçık tabakasının üzerine püskürtülmekte ve ayrışan yağ geminin uzunlamasına alt bölümünde bulunan depoya aktarılmaktadır.
3.paletin olduğu bölümde ıslak demir tozu elektro mıknatıs sistemi kullanarak mıknatıslı bölgede bir araya toplanmakta, havalandırma sistemi ile çekilip kurutulmakta ve demir tozu deposuna aktarılmaktadır.
Yağ deposuna bağlı vana ile depolanan yağın temizleme gemisinden yardımcı başka bir gemiye veya iskeledeki depolara tahliyesi gemi ikmal hortumları ile sağlanmaktadır. Bunun için de yardımcı bir tekne tasarladım.
ÇEVREYİ HOR GÖREN, GELECEĞİ ZOR GÖRÜR. Su kaynakları, bize büyük bir hediyedir, su kaymaklarını itinayla korumalı ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmalıyız.


MÜBERRA SEVİM SÜRÜCÜ
ADA
Merhaba ben Müberra Sevim Sürücü 7.Sınıf öğrencisiyim. Deniz atıklarını temizleme amacıyla yaptığım projenin adı ADA.
Projemin amacı: Denizdeki yağ ve katı atıkların temizlenmesi.
Adanın çalışma prensibi: İngiliz RollsRoyce firmasının geliştirmiş olduğu otonom sisteme sahip yapay zeka kullanımı ile bir gemide gereken sistemler mevcuttur. Bu sistemleri kısaca bahsetmek gerekirsek koyduğum jireskop sayesinde dalgalı denizlerde bile verilen koordinatlarda dengede durmasını sağlar. Kısaca hareketlerini kontrol eder. Piç pervane sistemi ile manevra kabiliyetini maksimum seviyede dümensiz bir şekilde yapar. Bunların yanında GPS,mikrafonlar,radarlar,sensörler,kameralar bunlara ilaveten uydu haritaları ve hava durumu tahminlerini de ekleyen bu sistem hepsinden gelen verileri hesaplayıp ada yönetimini otomatize ediyor. Otonom sistemle çalışan Ada çevrelerindeki her şeyden haberdar olabiliyor,kilometrelerce uzaklıktaki nesneler algılanıyor,analiz ediliyor ayrıca diğer deniz araçlarının konumları,yönleri ve hızlarını hesaplıyor hatta normalde bir gemi kaptanının gece fark edemeyeceği durumları bile kontrol edebiliyor.
Adanın enerji kaynağı ne olacaktı sorusu aklıma geldi. Bilim insanlarımız uzun zamandır enerji elde etmek için etkili ve çevreci alternatifler aramaktadırlar. Bu amaçla yapılan araştırmalar sahip olduğumuz teknolojileri canlıların doğal teknolojileri ile birleştirmek için olmuştur. Bu amacı göz önünde bulundurarak denizdeki atıklarımız temizlerken kullandığımız enerji hem kirletmemesi hem de mümkünse çevremizi temizlemede katkıda bulunması gerekiyor. Öyle bir ada olmalı ki enerjisini kendi üretsin üretirken temizlesin,bu akla biraz çelişkili gelebilir ama araştırmalarım sonucu bilim insanları yapay yaprak sayesinde bunu gerçekleştirmiştir. Diğer ismi yapay fotosentez çalışmalarıdır. Dünyada birçok üniversite gerçekleştirmiştir.Örneğin;
-Chicago Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Meenesh
-California Üniversitesi Berkeley
-Çinli araştırmacı Peidong
-Colorado Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarında araştırmacı olan Paul King
-MIT öğretim üyeleri tarafından
-Cambridge Üniversitesi
-Glasgow Üniversitesi Richard
Öncülerinden Harvard Üniversitesi Profesörü Daniel G. Nocera 2011’de ekibi ile hayli basit ve ucuz sayılabilecek bir yapay yaprak sistemi geliştirdi. Bu sistem güneş enerjisini kullanarak katalizör emdirilmiş silikon plakalar aracılığı ile suyu oksijene ve hidrojene ayrıştırıyordu. Oluşan bu gazlar baloncuklar olarak gözlenebiliyordu. Bu gibi sistemlerle elde edilen hidrojen gazı basınç tanklarında ve yakıt hücrelerinde kolayca depolanabilir.
Yapay yaprak sistemlerinin çalışması üç temel sistem üzerine kurulu.1.Sistem güneş ışığını yakalama görevini yerine getiriyor.2.Sistem etkili bir şekilde toplanan güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüyor.3.Sistem ise su moleküllerin oksijene ve hidrojene ayırmak için elde edilen elektrik yükünü kullanıyor. UIC Mühendislik Koleji’nde kimya mühendisliği profesörü Meenesh” Bu geleneksek yapay yaprak teknolojisi,özelleştirilmiş membranla kaplanarak tüm ünite doğal bir yaprak gibi dışarıda da çalışabilir.” vaziyete getirmiştir. Hesaplarına göre her biri 1.7 m uzunluğunda ve 0.2 m genişliğinde olan 360 yaprak,sentetik yakıtların temeli olarak kullanabilecek ve günde yarım ton kadar karbonmonoksit üretebilecektir. 500 metrekarelik bir alanı kaplayan bu yapay yaprakların 360’ı bir günde 100 m mesafesindeki alanı çevreleyen,havada ki karbondioksit seviyelerini yüzde 10 azaltabilecektir.Böylelikle küresel ısınmaya da fayda sağlayacaktır.
Yağ temizleme yöntemi olarak bir Avrupa araştırma projesi olan Offshore Cardiff mühendisleri James,Federico,Monica yeni bir prototip yapmıştır. Bu alet suya sızan yağ tabakasını çok hızlı ve etkili bir şekilde temizliyor. Ayrıca bu işi günümüzde kullanılan ve büyük makinelerin gerektiği teknelere ihtiyaç duymadan çok daha ucuz bir yöntemle hallediyor. Geliştirilen bu ürün suyun üzerinde yüzebilen ve batmayan bir ağdır. Ayrıca suda kalabilen bloklara ihtiyacınız da kalmayacaktır. Bunun yanında dalgalı sularda da kullanılabiliyor. Nasıl bir sızıntı olacağını, ağır ya da hafif bir yağ tabakasının suya karıştığını bilemezsiniz. Bu sayede 2 farklı özelliği tek bir alette kullanabiliyoruz. Çok güçlü bir yapı sayesinde hem hafif hem de ağır yağları ayı anda temizleyebiliyorsunuz . Bu yüzen paspaslar ağırlıklarının 50 katı kadar yağı emebiliyor ve özel bir makineyle bu pis maddeyi depolara çekip boşaltabiliyor. Daha sonra bu kumaşlar tekrar kullanabiliyor.
Ada biriken atık yağ ve katı maddeleri tanker aracılığı ile taşınacaktır.
Eğer adada acil bir sorun olursa helikopter aracıyla adaya intikal edilecektir.
Otonom kontrol sisteminin tam ortaya yerleştirdim adanın bütün işleyen mekanizması bu kontrol merkezi tarafından yapılmaktadır.


EGE ATALAY
Deniz Temiz
Merhaba ben Ege Atalay. 13 yaşında 7.sınıf öğrencisiyim. Temiz denizler için geliştirdiğim projemin ayrıntılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Deniz Temiz yelkenlisi, okyanus ve denizlerdeki plastik kirliliğini temizlemek için başlatılmış bir projedir. Bu yelkenli hem ekolojik hem teknolojik bir fabrika şeklinde dizayn edilmiştir.
Deniz Temiz’ in yenilenebilir enerji kaynakları hibrit tahrik ve otomatik ekipmanlarla donatılmıştır.
Deniz Temiz, gövdesinin altında bulanan çark şeklindeki ray sistemi sayesinde atıkları toplayıp döner bantlar vasıtasıyla çöp işleme merkezine taşır. Atıklar, burada ayrıştırılır. Organik atıklar, mavi sulara tekrar geri salınır.
Deniz Temiz’ in içerisinde ki esas şaheser enerji geri dönüşüm ünitesidir. Plastik atıklar enerji dönüşüm ünitesine gönderilmeden önce kıyıcılardan geçirilerek küçültülür. Küçültülen plastikler enerji dönüşüm ünitesinde piroliz vida işlemine maruz bırakılarak yüksek ısıyla sentetik gaza dönüştürülür. Bu oluşan gaz, gaz tribünlerinden geçirilerek elektrik enerjisi oluşmasını sağlar. Böylece Deniz Temiz’ in tabiat dostu çözümüyle plastikler enerji için geri kazanılmış olur. Bu sistemle üretilen elektrik bu yelkenlinin ihtiyaç duyduğu enerjinin çoğunu karşılamaktadır.
Yılda 5 ila 10 bin metrik ton atığı toplama ve işleme kapasitesi vardır. 20 saatten haftada 7 gün çalışabilecek şekilde geliştirilmiştir. Atıkları suyun yüzeyinden 1 metre derinliğe kadar inecek şekilde toplama özelliğine sahiptir. 1 saatte 1 ila 3 ton arasında plastik atık toplayabilir.
Enerji üretebilecek 4 adet rüzgar paneli ve yanlara açılan 2 kolun üzerinde duran 500 m2 güneş panelleri mevcuttur.
Deniz Temiz’ in arkasında vinçe bağlı 2 adet ağ bulunur. Döner bant sistemine giremeyen atıklar bu ağlar sayesinde toplanıp yukarı alınarak çöp işleme merkezine aktarılır.
Bünyesinde Mavi adında 2 adet küçük çoklu görev için tasarlanmış tekne bulunur. Bunlar da Deniz Temiz’ in görev yapamadığı sığ ve dar alanlarda ki mikro plastikleri ve hidrokarbonu toplamaktadır. Bunu güçlü akıntıya sahip nehirlerde de ifa edebilir. Her bir Mavi 10 m3 çöpü toplayıp depolayabilecek kapasiteye sahiptir.
Ayrıca bilimsel görevlere ev sahipliği yapar. İçerisinde küçük bir plastik çöp inceleme laboratuvarı da bulunur. Molalarında halka açık konferans ve seminerlerle bilgilendirme çalışmaları yaparak farkındalık yaratmaya çabalar. Topluma faydalı olmak adına elektroliz yöntemi ile deniz suyunun oksijen ve hidrojenini ayrıştırıp bunun sağlık sektöründe oksijen tüpü yapımında kullanılmasını sağlamaktadır. Bu oksijen tüpleri üzerinde bulunan helikopter pisti sayesinde hastanelere gönderilebilir.


MURAT KERİM
MULTİ MAVİ
Merhaba ben Murat Kerim Gümrah, 12 yaşındayım yaklaşık 4 aydır denizleri temizlemek için geliştirdiğim multi mavi gemi projemi bugün sizlere anlatacağım.
Biliyorsunuzdur ki insanlarımız denizleri çok kirletiyorlar ve gerçek manasında denizi öldürüyorlar.Ben bu projeyi buna bir dur demek için yaptım.
Sizlere projemi dört başlık altında anlatacağım;
1-PETROL TEMİZLİĞİ
2-KATI ATIK TEMİZLİĞİ
3-DENİZ SALYASI TEMİZLİĞİ
4-ENERJİ NASIL SAĞLANIYOR?
PETROL TEMİZLİĞİ:
Tanker kazanı kazalarında sızan petrolün%16’sı suya %15’i buharlaşarak atmosfere karışır %22’si biyolojik olarak çözünür,
%3’ü açık denizde toplu olarak kalır %16’sı kıyıya vururken %28’i su dibine çöker.
Bizi ilgilendiren kısım denizin yüzeyindeki petroller. Bu petrolleri nasıl temizlenecek derseniz;
Gemi gövdesinde bulunan yuvalardan mikrometrik alüminyum filtre çıkartılacak ve denize bırakılacak. Filtre gemiden 0-100 metre arasında bulunan petrolleri tespit edecek ve motorları sayesinde hızlıca bölgeye gidebilecek şamandıralar sayesinde de batmayacak. Petrol birikintisinin üstüne geldiğinde su ve petrol karışımı filtreye girecek su filtreden geçecek ama petrol geçemeyecek pompalar ile gemi içinde bulunan tankere ulaştırılacak
KATI ATIK TOPLAMA:
Maalesef her yıl 10 milyon ton çöp denizlerimizde yok oluyor bunun önüne geçmek için şunu yaptım:
Geminin en arka tarafına bir palet yerleştirdim ve üstüne sepetlerimi dizdim. Paleti tutan metal direkleri bir motora bağladım motor palete yukarı aşağı hareket etme yetisini veriyor bu sayede çöpleri deniz seviyesi üstünde bulunan sepetlere alıp çöp deposuna döküyor çöp deposunu temizlemesine gelecek olursak depoyu temizlerken gemini arka kapağını indirmemin gerekiyor çünkü deponun altında çıkmasına yardım edecek raylı sistemin devamı bu kapıda kapıyı kapayınca yolumuz tamamlanıyor ve depoyu çıkartıyoruz. Geminin içinde bulunan motorlardaki makaraya sarılı olan kancalı zincirin kancalı ucunu deponun arkasında yarım çember şeklindeki yerlere takıyoruz ve motoru çalıştırdığımızda ise makara, zinciri kendi kendine sarıyor ve depo insan gücü gerektirmeden yerine oturuyor.
SALYA TEMİZLİĞİ:
Biliyorsunuz ki insanlarımız katı ve sıvı atıkları denize attığı için Marmara denizinde salya oluşumu başladı ve bunu da durdurmak için gemime küçük bir şey ekledim.Arkada bulunan 4 vakum aletine bağladığım pompalar ile salyayı çekip ikinci pompalar ile geminin salya deposuna boşaltıyoruz sonrasında temizlemek için de yine depoya bir pompa yerleştiriyoruz bu sayede salyayı temizlemiş oluyoruz.
ENERJİ NASIL SAĞLANIYOR? Bu çok enerji isteyen bir proje farkındayım fakat bunu altı tane güneşi takip eden güneş paneli ve 2 koca rüzgar türbinleri ile hallediyorum.


BERRA SÜRÜCÜ
DENİZ ÇÖPÇÜLERİ
Merhaba ben Berra Sürücü , 6. Sınıf öğrencisiyim.
%70’i sularla kaplı bir dünyada yaşıyoruz ve bu gerçekten de büyük bir oran. Karalarımızı ne kadar temiz tutsak da bir o kadar da denizlerimizi temiz tutmalıyız. Aynı sokaklarımızı da her gün çöplerimizi toplayan temizlik görevlileri olduğu gibi denizlerimizi de de bu görevi yapacak temizlik görevlileri olması gerekiyor. Yapay zekalı otonom sistemiyle çalışan makinelerle yapılmalı hem daha ekonomik hem de insan hatalarını 0’a indirebiliriz.
Şimdi projemize geçelim ; Projemin adı Deniz Çöpçüleri. Deniz Çöpçülerinin amacı şudur ki : Deniz kenarlarında ki plastik , metal , yağ vb. şeyleri topluyor. Yağların nereden geldiğini söyleyecek olursam balıkçıların döktüğü mazotlardır. Benim aracım bir otonom araçtır. Otonom araç dediğim gibi insan hatasına 0’a indirebiliyor ve insan yardımına ihtiyacı olmadan çalışabiliyor ve benim aracım yapay zeka sistemiyle çalışıyor. Yapay zeka sistemine de kısaca bir değinecek olursam da : planlama , kontrol , tanımlama gibi bir sürü şey yapabiliyor. Yani her şeyi beyninde toparlayıp kodlayabiliyor.
İlk olarak aracımızın önünde 2 palet bizim dikkatimizi çekiyor. Bu iki paletlerden biri normal çöpleri diğeri ise metal çöpleri topluyor. Metal çöpleri toplayan paletin yapısında da mıknatıs bulunmaktadır. Paletlerin hemen üzerinde de parçalayıcı bulunuyor. Bu sayede depoda daha fazla yer kalmış oluyor. Paletlerin hemen arkasında da depo bulunuyor. Depoların altında da filtre bulunuyor. Paletlerin arasında duran aletin adı da yağ sıyırıcı. Yağ sıyırıcı denize dökülen yağları topluyor ve deposu da hemen arkasında bulunuyor. Depoların arkasının da boş olma sebebi ise bir vinç yardımıyla kolay bir şekilde depoları alabilirler. Aracımız enerjisini güneş panellerinden almaktadır ve aracımız 7/24 önde ve arkada 2 tane olmak üzere toplamda 4 tane kamera bulunmaktadır. Yanlarında bulunan şeyler ise araca bir şey girip takıldığı zaman insanlar oradan destek alıp düzeltebilirler. Burada ki çocukları koyma sebebim ise çevreyi temiz tutmayı daha çocuk yaşta öğrenmeliyiz.


TAHA SERHAT ÇELİK
DENİZ TEMİZ
Adım Taha Serhat Çelik, 12 yaşında 7.sınıf öğrencisiyim.
Turmepa Derneğinin düzenlemiş olduğu etkinlik için; tasarımı, fikri ve çizimi bana ait olan Deniz Temiz isimli, denizlerdeki yağları temizlemek için tasarladığım projemi Thinkercad”de sizler için çizdim.
Sizlere tasarımımdan bahsetmek istiyorum. Projede kullandığım özel ürün deniz tabakasına sızan yağları temizleyen kimyasal bir paspastır . Bu yapay kumaş, kat kat su geçirmez elyaftan yapılmış olup birbirinden farklı yağ tipleri için ideal bir ürün…
Bu sistem suya sızan yağ tabakasını çok hızlı ve etkili bir şekilde temizliyor. Ayrıca bu işi günümüzde kullanılan ve büyük makinelerin gerektiği teknelere ihtiyaç duymadan çok daha ucuz bir yöntemle hallediyor.
Bu yüzen paspaslar ağırlıklarının 50 katı kadar yağı emebiliyor ve özel bir makineyle bu pis maddeyi gemilere boşaltabiliyor. Daha sonra bu kumaşlar tekrar kullanılabiliyor. Yağ emen paspas onarılıyor ve topladığı yağ başka bir yere aktarılıyor. Daha sonra yağ ve su birbirinden ayrılınca su tekrar denize dökülüyor
Bu gemi güneş panellerinden gelen enerji ile çalışıyor. Sağda ve solda olmak üzere 6 tane ve kaptan bölümünün üstünde de 1 tane olmak üzere güneşi takip eden güneş panellerimiz mevcuttur..
Deniz hayattır. Gelin hep beraber mücadele edip geleceğimizi kurtaralım. Bugüne kadar yapılan hataları elbirliği ile temizleyelim.


TUNA BARAN
SECBO
Ben Tuna Baran, 13 yaşındayım, 7.sınıf öğrencisiyim.
Deniz kirliliği; çöp ve atıkların sulara karışmasıyla oluşan çevre kirliliğidir. Denizde yaşayan yaklaşık yüz milyon canlı bu sebepten yaşamını yitirmektedir.
Dünyadaki oksijenin %50’si denizler ve okyanuslarda yaşayan plankton ve fitoplanktonlar (Mikro deniz otu) tarafından karşılanır.
Okyanuslarda yaklaşık 150 milyon ton plastik bulunmakta ve her yıl yaklaşık 10 milyon ton çöp sulara atılmakta.
Okyanuslara atılan plastik miktarının 2025 yılında 250 milyon tona ulaşabileceğinden endişe duyuluyor.
Suların kirliliği kuraklığa da sebep olmaktadır.
Gerekli önlemler alınmalıdır, yoksa kirliliği önlemek mümkün olmayacaktır.
Secbo şu şekilde çalışır:
Denizlerden toplanan atıklar çöp gemileri sayesinde toplanarak tekrar geri dönüşüme gönderilir. Ayrıca insanlar tarafından denizlere bırakılan evsel atıklar denizde oksijenin azalmasına, azot ve fosfor miktarının artmasına sebep olur.
Bu artış hava ısındığında denizde tek hücreli canlıların aşırı derecede çoğalmasına sebep olur. Bu canlıların strese girerek kendini koruma amacıyla ürettiği şeker bazlı sıvı müsilajı oluşturur.
Bu gemiyle toplanan müsilaj uygun tesiste gerekli işlemden geçtikten sonra gübre vb. amaçlar için kullanılabilir.
Gemideki paletler, deniz yüzeyindeki tüm kirliliği toplar.
Toplanan maddeler karada bulunan ayrıştırıcı tesislerde türlerine göre ayrıştırılır.
Geminin bir haznesinin dolması halinde raylı bir sistemle diğer hazne devreye girer. Gemi elekli zemini sayesinde su yüzeyinden topladığı çöpleri sıkıştırarak deniz suyundan ayırır ve presleyerek daha fazla çöpü toplama imkanına sahip olur. Ayrıca güneş enerjili
sistem sayesinde uzun süre denizde görev yapabilir.
Geminin malzemesi korozyona karşı dayanıklı ve hafif olması amacıyla alüminyumdan yapılmıştır.
Denizleri koruyup gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmalıyız.
